nU.E.


Ne-am integrat, ne-am dezintegrat, ne-am reintegrat. De fiecare dată în alt loc, în alt spaţiu, altă eră. România mea dragă, ţara atemporalităţii şi pământ al perpetuei modificări de dominaţie.

Mă gândesc la integrarea în Uniunea Europeană sau Comunitatea Europeană, cum vreţi domniile voastre să numiţi această structură politico-economică după care ne curg ochii privind la vest. Vestul de care vorbesc nu e “vestul sălbatic” şi nu e nici vestul pacifist, cu pâine şi sare, la care sperăm, ahtiaţi de bani şi de produse. Ni se deschid porţile la Împărăţia Raiului...atenţie, se deschid uşile! Năvăliţi cu toţii în grădina fără vize a Europei, cumpăraţi conserve de porc fără taxe, folosiţi drumurile europene cu maşinile europene, renunţaţi la simbolurile pe patru roţi ale provinciei mame şi renunţaţi cu toţii la muzica pretendentă la naţionalitate şi o să deveniţi peste noapte europeni. Da domnilor, într-o bună dimineaţă, când vă veţi ridica gingaşele căpşoare de pe pernele de puf pe care dormiţi şi o să mergeţi să vă spălaţi ochii umflaţi de vântul schimbării, iar în oglindă, când veţi privi, veţi constata că e prima zi din restul vieţii voastre în care sunteţi europeni. Europeni, da, cu ştampilă în fruntea vacii cu tot.

Ce trist că nu ştiţi totuşi ce înseamnă a fi cetăţean european...cu adevărat...

Ce o să faceţi când va trebui neapărat să mângâiaţi porcul după ureche ca să nu fie traumatizat înainte de a-i injecta nu-ştiu-ce substanţă letală care îi va induce starea de deces fără dureri sau frustrări? Sau când o să poarte vaca cerceluţi mai drăguţi decât nevasta care spală de zor vase în curte? Sau când nu o să mai aruncaţi gunoiul în faţa, respectiv în spatele blocului, că doar l-o ridica de acolo o femeie de serviciu mai îngăduitoare sau cel care o să intre cu picioarele în el când aleargă dimineaţa să prindă trolelul?

Astea sunt totuşi schimbări minore. Frumos va fi când, acelaşi român care acum priveşte cu ochii cât cepele la ipoteza de a migra în Franţa fără viză, să câştige acolo munţi de bani (a la Budai Deleanu), când, întors în ţară, o să întindă margarină produsă în parametrii U.E. pe pâine integrală. Românii cred că dacă au intrat in U.E. e ca şi cum ţi-ai cumpăra un frigider nou. Îl bagi în priză şi merge, chiar dacă i-ai citit sau nu regulamentul de funcţionare sau dacă tu esti murdar la propriu sau la figurat pe mâini sau dacă nu ştii să-ţi scrii numele.

Hai să emigrăm cu toţii în Congo. Sau în Zimbague. Sau într-o ţară cu multe banane şi cât mai apropiată de porţile magice ale Vestului....iiiiiihaaaa....

Un comentariu:

mydreamis ... spunea...

true :|

ma intreb ce or sa faca atnci cand vor fi nevoiti sa ii accepte pe cei pe care acum ii huiduie, pe cei care sunt "prea diferiti" de ei ... [sti al ce ma refer] :|